уторак, 15. октобар 2013.

Novi ciklus projekata finansiran bespovratnim sredstvima Evropske komisije - HORIZON 2020

Kraj 2013. godine će ujedno označiti i kraj programa koji su se finansirali od strane Evropske komisije, bespovratnim sredstvima, u okviru FP7, CIP - CIP EIP, ICT PSP, EUREKA, COST, TEMPUS, ERASMUS MUNDUS, i mnogih drugih. Međutim, početak 2014. godine istovremeno znači i novi sedmogodišnji period finansiranja novih progrema, koji će zameniti postojeće.
Novi program finansiranja projekata, bespovratnim sredstvima Evropske komisije, biće zvanično predstavljen tokom decembra 2013. godine. Tada se očekuju i prvi javni pozivi za prijavu projekata po ovom programu.
Novina, u okviru novih programskih okvira, npr. programa HORIZON2020 je u tome da će on dovesti do značajnog pojednostavljenja same procedure prijave projekata, jednostavnijeg i bržeg načina finansiranja odabranih projekata ali i objedinjavanja pojedinih projektnih okvira koji su postojali u programu 2007 do 2013., ali i gašenja nekih projektnih okvira.
Na taj način, npr. na polju istraživanja i razvoja, Program konkurentnosti i inovativnosti (CIP) i Sedmi Okvirni Profram (FP7), biće zamenjeni novim programskim okvirom HORIZON 2020. Takođe, novina je i programski okvir Program konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (COSME). Program EUREKA će biti nastavljen u delimično izmenjenom obliku, dok će program Eurostars biti nastavljen kao Eurostars 2.
Na polju Treninga, doživotnog učenja i obrazovanja (Lifelong Learning Programme), svi dosadašnji programski okviri biće objedinjeni u jednu veliku celinu koja će se zvati Erasmus for All Programe.
Šta je pozadina ovih promena u novim okvirnim programima 2013 - 2020 ?
Odgovor treba tražiti stavu Evropske komisije da Evropa ima puno teorijskog znanja ali nedovoljnu konkurentsnost na tržištu u poređenju sa USA i Japanom !
Na taj način, novi programski okviri za bespovratna sredstva finansirani od strane Evropske komisije, u vidu projekata, biće zapravo takvi da će svaki odobreni projekat morati da ima rezultate koji su prektično primenjivi.
Zapravo, samo mali broj projekata će mogi da se završi na nivou prototipa ili laboratorijskog rešenja, već će rezultati projekta morati da budu prilagođeni potrebama tržišta i samim time održivi.
Na taj način, menja se i način ali i forma izrade projektne aplikacije, koja će morati da sadrži i nove elemente.
Stručni tim Odseka za menadžment, Tehničkog fakulteta u Boru, najavljuje seminare vezane za pripremu i aplikaciju projekata finansiranih iz sredstava Evropske Unije.
Seminari će biti organizovani u drugoj polovini novembra 2013.
Seminari će sadržati informacije o programima na nivou EU, na kojima mogu učestvovati institucije iz Srbije.
Pored toga, biće opisana procedura izrade aplikacije za sredstva finansirana iz budžeta Evropske komisije.
Biće predstavljeni osnovni koncepti upravljanja projektima, sa posebnim osvrtom na projekte finansirane od strane EU.
Pored navedenog, stručni tim Odseka za menadžment, Tehničkog fakulteta u Boru, nudi  konsultatnske usluge vezane za izradu projektnih aplikacija, rukovođenje projektom, izradu izveštaja, .....
Sve dodatne informacije vezane za termine seminara i uslove prijavljivanja, biće uskoro dostupni na ovom blogu.
Sva pitanja vezana za seminare možete postaviti na sledeću adresu:

Prof. dr Ivan Mihajlović
Univerzitet u Beogradu, Tehnički fakultet u Boru,
Vojske Jugoslavije 12, 19210 Bor
imihajlovic@tf.bor.ac.rs
www.menadzment.tf.bor.ac.rs
+381(64)227 36 21 

Нема коментара:

Постави коментар

Странице