понедељак, 12. мај 2014.

OPEN WORLD USA

U periodu od 30. aprila do 12. maja 2014., profesor Ivan Mihajlović sa Odseka za inženjerski menadžment, Tehničkog fakulteta u Boru, odabran je kao jedan od predstavnika Srbije na programu razmene stručnjaka sa USA - Open World.  Program Otvoreni svet osnovan je 1999. godine od strane Kongresa SAD (http://www.openworld.gov).

Ovaj program je namenjen mlađim javnim, politickim liderima ali i predstavnicima akademske zajednice. U okviru ovog programa formirana je grupa od šest predstavnika fakulteta tehničkih nauka iz Srbije, koja je predstavljala našu zemlju u SAD, na programu: "Razvoj tehnologija u cilju kreiranja novih radnih mesta". Jedan od delegata u ovoj grupi bio je i profesor Mihajlović sa TF Bor. Facilitator grupe je bila gospođica Tijana Hrkalović iz Američke ambasade u Beogradu.

Grupa stručnjaka iz Srbije na studijskoj poseti USA. S leva na desno sede: Tijana Hrkalović - facilitator, Ivan Mihajlović - Tehnički fakultet u Boru, Slobodan Tabaković - Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, Saša Adamović - Univerzitet Singidunum, Branko Koprivica - Fakultet tehničkih nauka iz Čačka i Tamara Čolić - Centar za transfer tehnologija Univerziteta u Beogradu 
Zvanični program posete počeo je 1. maja 2014., kada je delegacija u Vašingtonu imala sastanak sa gospodinom Džon O Kifom, izvršnim direktorom Centra za liderstvo programa Otvoreni svet i bivšim ambasadorom SAD u Srbiji.
Gospodin Džon O Kif - izvršni direktor Centra za liderstvo
Potom se delegaciji obratio Dr. Samjuel Potolikio, šef katedre za globalno liderstvo sa Džordžtaun univerziteta. Profesor Potolikio je govorio na temu Američkog Federalizma.
Dr Samjuel Potolikio  - Džordžtaun univerzitet Vašington
Diskusija je potom nastavljena na temu - E Pluribus Unum (Šta drži SAD ujedinjenim). Moderator diskusije bio je Dr.Džon Braun sa Džordžtaun univerziteta.
Potom su delegati upoznati sa aktivnostima Tehnološkog Instituta Merilenda - MTech - program inovacija. Predstavnik instituta bio je Profesor Piter Sandborn, direktor.
Istog dana, delegacija je išla u obilazak Kongresa SAD, kongresne biblioteke, Kapitola i Bele kuće.
Dr Džon Braun - Džordžtaun univerzitet Vašington
Bela Kuća 

Kongres SAD



































Sledeceg dana, 2. maja, delegacija se uputila u Čikago. Domaćin delegacije eksperata iz Srbije, u Čikagu bila je organizacija WorldChicago (http://www.worldchicago.org). Na početku posete Čikagu, delegati su imali priliku da se upoznaju sa kulturno istorijskim znamenitostima grada.
Prizor iz Čikaga

Čikago

Čikago

Čikago

























Potom, u ponedeljak 5. maja, delegacija je posetila "medical district", koji uključuje 560 ari laboratorija za medicinska istraživanja, biznis inkubator bio tehnologija, nekoliko medicinskih univerziteta i više od 40 objekata vezanih za istraživanje u medicini. Domaćin delegacije bio je Dr Džo Kolins, programski direktor ovog centra. U popodnevnim časovima, delegacija je posetila Tehnološko razvojni centar Microsoft kompanije. Tu je organizovan sastanak sa gospodinom Kevin M. Gejtsom, Tehničkim direktorom ovog centra.
Čikago
Nakon toga, delegati iz Srbije posetili su Willis Tower Skydeck - toranj visok 103 spratova, najvišu zgradu na Zapadnoj hemisferi.

6. maja je delegacija obišla Tehnološki inovacioni centar - Tehnološko naučni park Ilinojsa. Tokom ove posete, delegati su razmenjivali mišljenja sa Timothy Lavengood-om, Izvršnim direktorom ovog centra.

Kevin M. Gejts - Tehnički direktor razvojnog centra Microsoft kompanije u Čikagu  


Zatim je delegacija otisla do univerziteta Northwestern, jednog od najznačajnijih univerzitetau SAD. Tu su odrzani sastanci sa profesorima Craig La May-om, Richard Gordon-om i Joe Garmuskom.



Par korisnih linkova o aktivnostima ovog univerziteta:

Delegacija je sa kolegama na univerzitetu Northwestern razgovarala o savremenim trendovima u razvoju tehnologije i praktičnim primenama u nastavi ali i u cilju pokretanja MSP-a i stvaranju novih radnih mesta.

7. maja, na programu je bila poseta Institutu za tehnologiju  države Ilinoj. Delegaciju je dočekao profesor Mazin Safer - Program direktor instituta. Ovde je bilo reči o istrazivačkim mogucnostima IIT-a, kao i o mogućnostima uspostavljanja saradnje izmedju Fakulteta u Srbiji i IIT-a. U razgovoru su učestvovali i profesor Will Mauer, koji predaje menadžment operacija i upravljanje projektima na ovom univerzitetu, kao i profesor Meri Dawson -prodekan za internacionalnu saradnju. Takođe vođeni su i razgovori o načinima za pokretanje start-up kompanija, kao i o saradnji univerziteta sa privredom. Potom je delegacija obišla laboratorije ovog instituta.
IIT razvojni centar
Istog dana organizovana je i poseta Univerzitrtu u Čikagu - Booth-ovoj školi biznisa, i u okviru nje Polsky centru za preduzetništvo i inovaciju. Ovde su delegaciju dočekali Patrik Ip koji je nedavno diplomirao na ovoj školi a još kao student je osnovao kompaniju za konsalting i sakupljanje fondova "Kip Solutions" u kojoj je sada izvršni direktor, Jerome Godrich program menadžer ove škole i Joey Mak - pomoćnik direktora za ekonomski razvoj Univerziteta Illinois. Ovde se razgovaralo o obrazovanju studenata u cilju pokretanja sopstvenog biznisa i pokazani su primeri kompanija koje su formirali studenti ove škole jos kao studenti na dodiplomskom nivou.
Patrik Ip - vlasnik kompanije Kip konsalting u Čikagu

8. maja, delegati iz Srbije su imali sastanak sa finansijerima organizacije World Chicago i Open World, gde su prezentovali svoje fakultete i istraživanja i diskutovali o sličnostima i razlikama srpskog i američkog obrazovnog sistema. Ovom sastanku je prisustvovao i gospodin Dejan Radulović - konzul Srbije u Čikagu. Nakon toga, organizovana je poseta istituciji "Early college of Science Technologu Engineering". Ovde su domaćini bili Prof Brenda Daren Wilkerson i Gospodin John Engman, projekt menadžer. Na sastanku se govorilo o pravcima razvoja preduzetništva, kao i preduzetništva zasnovanog na ICT u javnim srednjim školama u SAD.
Potom je delegacija posetila Univerzitet Ilinoj u Čikagu, Tehnološki menadžment centar. Razgovor je vođen u labaratorijama za razvoj i inovacije. Delegaciju je primio prof. Kenneth Brezinski - prodekan za istraživanje i razvoj i Michael J. Scott profesor industrijskog menadžmenta.
Univerzitet Ilinoj u Čikagu - Tehnološki menadžment centar

Univerzitet Ilinoj u Čikagu - Tehnološki menadžment centar
Na kraju radnog dana delegacija je obišla i Health Techology Innovation - HTI poslovni inkubator. Ovo je organizacija koja izdaje laboratorije i istraživacki prostor mladim naučnicima koji se bave farmacijom i biotehnologijom, po principu biznis inkubatora. Ovde je razgovor vodila gospođa Kapila Viges direktor, kao i profesor Aleksej Krunić, koji u labaratorijama HTI-a radi na razvoju leka za prevenciju prenosenja HIV-a.

Timoti Lavengud - Direktor tehnološkog centra Ilinojsa
Kao generalni utisak, nakon sagledavanja i analize viđenog na sastancima u institucijama obrazovanja SAD i poslovnih inkubatora, mogu se izvesti sledeci zaključci. Način rada na fakultetima u SAD zasniva se na radu u manjim grupama i formiranju interdisciplinarnih timova studenata za razvoj poslovnih ideja još tokom osnovnih studija. Npr, u timovima su studenti menadžmenta, informatike, tehnogije ili bilo koje druge tehničke disvipline. Oni, na nedeljnom nivou, imaju sastanke timova sa ciljem razvoja poslovnih ideja potencijalnog biznisa. Često im pored profesora mentori budu i uspešni preduzetnici iz regiona. Pored toga što studenti dobijaju ocene, određeni procenat njih zaista i komercijalizuje svoje ideje, pokretanjem sopstvenog biznisa. Više od 90 procenata tih kompanija je formirana na bazi primene ICT-a.
Takođe, univerziteti imaju jaku spregu sa privredom tako da često kompanije učestvuju u kreiranju kurikuluma univerziteta i daju mogućnost prakse u svojim pogonima i laboratorijama. Potom, najuspešniji studenti najčešće ostaju da rade u ovom kompanijama nakon diplomiranja.

Нема коментара:

Постави коментар

Странице